Pe lângă frunzele care cad, zilele mai scurte și serile confortabile, toamna aduce adesea și ceva mai puțin plăcut – tuse și răceli. Dar iată veștile bune: poți ajuta funcționarea sistemului imunitar pentru a-l pregăti pentru anotimpurile mai reci. Cum? Incluzând alimente variate în dieta ta de zi cu zi și printr-un un stil de viață activ și sănătos.
Pe scurt, sistemul imunitar este „armata” internă a corpului tău, care este gata să te protejeze identificând virusurile, bacteriile sau paraziții și trecând la atac pentru a elimina amenințarea prin diferite moduri, cum ar fi producerea anticorpilor. Pentru a funcționa bine, armata respectivă trebuie să fie susținută de o dietă echilibrată și variată. Iată două moduri simple prin care poți sprijini buna funcționare a sistemului tău imunitar doar prin dietă:
Mănâncă fructe și legume bogate în micronutrienți
Fructele și legumele conțin micronutrienți care pot funcționa ca antioxidanți* care ajută la protejarea împotriva deteriorării celulelor și țesuturilor, cauzate de metabolismul normal, de zi cu zi, și astfel, pot juca un rol în bunăstarea noastră. De exemplu, vitamina C și cuprul pot ajuta la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.
Încearcă: broccoli, roșii, dovleac, morcovi, spanac, fructe de pădure
Ajută-ți sistemul digestiv cu alimente bogate în fibre
Sistemul digestiv are un rol important, găzduiește triliarde de bacterii cu funcții vitale, precum digestia fibrelor, care produc vitamina K și B12 și protejează intestinul împotriva bacteriilor dăunătoare. Unele fibre din dieta noastră pot fi fermentate de bacteriile intestinale. Fibrele fermentabile sunt transformate în metaboliți, cum ar fi acizii grași cu lanț scurt [1]. Pe de altă parte, fibrele cum ar fi fibrele de ovăz contribuie la creșterea volumului bolului fecal [2, 3].
Încearcă: pâine integrală de grâu, orez brun, cereale, linte, mere sau de semințe de in
Gândește-te ce poți adăuga la următoarea masă pentru a-ți ajuta corpul și buna funcționare a sistemului imunitar în această toamnă.
*Vit C, E, Zinc, Seleniu contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.
Referințe:
1. Sonnenburg& Bäckhed, Interacțiunile între dietă și microbiotă ca moderatori ai metabolismului uman. Natura, 2016. 535 (7610): p. 56-64.
2 . Koh, A., și colab., De la fibrele dietetice la fiziologia gazdei: acizii grași cu lanț scurt ca metaboliți bacterieni cheie. Cell, 2016. 165 (6): p. 1332-1345.
3 . Fetissov, SO, Rolul microbiotei intestinale în controlul apetitului gazdei: creșterea bacteriană și comportamentul de hrănire al animalelor. Nature Reviews Endocrinology, 2017.13(1): p. 11.


